Connect with us

Lepota in zdravje

Kaj je MSM?

msm

Ste med prebiranjem o lepoti in zdravju na spletu naleteli na izraz MSM, pa ne veste, kaj pomeni? Tokrat vam povemo vse o tem in zakaj postaja čedalje bolj popularen med uporabniki. MSM kot kratica pomeni »metil sulfonil metan«. Gre za prehransko dopolnilo na bazi naravnega žvepla.

Se sliši nevarno, kajne? No, pa ni. Le za starost, ki jo učinkovito odganja. MSM je namreč izdelek, ki pozitivno deluje na tvorbo kolagena v telesu. Gre za najbolj pomembno beljakovino v našem telesu, ki tvori približno 30 % vseh beljakovin v njem. MSM pa pripomore tudi k nastajanju hrustanca in keratina.

Mladost in lepota z roko v roki

Za žveplo je znano, da mu rečejo tudi mineral lepote. Čeprav ga nekako ne povezujemo s tem, pa je več kot očitno v našem telesu zadolžen za procese, ki še kako vplivajo na naš videz in tudi počutje. Govorimo tako o fizičnem kot psihičnem počutju.

Ljudje, ki so zadovoljni sami s seboj, so namreč mnogo bolj samozavestni in se bolje počutijo v svoji koži. Prav ta pa je še kako pomembna v procesu pomlajevanja. Zdrava, lepa in napeta koža je vsekakor temelj mladostniškega videza. Tudi ljudje v zrelih letih, ki imajo lepo kožo, so na videz zelo mladostni.

Žveplo v hrani

Že res, da se določene količine žvepla nahajajo tudi v hrani, a vendarle ne pretirano veliko. Če vam omenimo česen, pa je še posebej vprašanje, ali ste ga pripravljeni zaužiti na ta način. Neprijeten vonj svežega česna je vezan ravno na žveplo.

Nekaj žvepla najdemo tudi v paradižniku, pa mleku in denimo v brokoliju. Omenimo še, da je ta živila najbolje uživati čim manj toplotno obdelana. Tudi v žitih najdemo nekaj žvepla, konec koncev pa sledi povzetek, da nikakor ne dovolj. Prav zato je jemanje MSM v velikem porastu.

Odličen na več področjih

Z uporabo in uživanjem MSM-ja poskrbimo tako za zdravje in videz naše kože, nohtov, pomagamo spodbuditi rast las in priskočimo na pomoč vedno obremenjenim jetrom. Pa še en velik plus za MSM. Zelo blagodejno vpliva na naš imunski sistem in nas tako v obdobju grip in prehladov drži na varni strani.

Po tem prehranskem dopolnilu posegajo osebe, ki imajo različne težave s kožo. Na tapeti so predvsem dermatitis, luskavica, prhljaj, akne in ekcemi. Prav tako se odlično izkaže pri boljšem celjenju ran in uravnavanju pH ravnovesja. Pa še ena zanimiva informacija. Ker blaži vnetja, je zelo uporaben tudi pri različnih kroničnih vnetnih stanjih.

Recite bolečinam v sklepih adijo

Prehranskega dodatka MSM se bodo razveselili tudi mnogi, ki trpijo za različnimi bolečninami v sklepih. Ne glede na to, ali ste športnik ali zgolj aktivna oseba srednjih let in vas mučijo boleči sklepi, verjetno že nekaj časa iščete ustrezno orožje v boju proti bolečini, ki vam krati rekreacijo.

Bolečine v sklepih

MSM pomaga tudi pri bolečinah v sklepih.

Ker je organsko žveplo eden najpomembnejših dejavnikov za obnavljanje hrustanca, je jasno, kaj se zgodi, ko je tega v telesu premalo. Z jemanjem MSM se količina žvepla poveča na ustrezno raven in se na ta način zagotovi pospešeno obnavljanje hrustanca ter manjšanje bolečine zaradi obrabe.

Priskočimo na pomoč telesu

Že res, da je narava do človeka takšna, da mu življenje sprva da, nato pa mu ga iz leta v leto jemlje. A po zaslugi znanosti in različnih raziskav znamo danes proces staranja močno upočasniti in telesu dodati snovi, do katerih samo sicer več ne more.

Če telo po 25. letu ne proizvaja več dovolj velike količine kolagena, mu tega pač dodamo oziroma pomagamo, da ga proizvede več. Enako je z ostalimi procesi v telesu. Ni prav, da se s staranjem sprijaznimo na način, da ne storimo ničesar, da bi bilo to bolj optimalno in zdravo.

Lepota in zdravje

Kako ugotoviti, ali vam primanjkuje železa?

Pomanjkanje železa

Se že dlje časa počutite neprestano utrujeni, v ogledalu opazujete bledico na obrazu in doživljate obdobja hladnih rok in nog? Povsem mogoče je, da vaše telo trpi za pomanjkanjem železa. Anemija je bolezen, ki ima za posledico zmanjšan prenos kisika v krvi po telesu.

In čeprav kdo meni, da je nadomestiti manjkajoče železo povsem enostavno, pa se je obenem treba zavedati še nečesa. O tem, ali bo telo znalo in zmoglo skladiščiti železo, ne odločamo sami. Takšen dodatek bo šel mimo vseh kontrolnih točk in zapustil telo.

Zakaj pride do pomanjkanja železa?

Razlogov, zakaj je v telesu premalo železa, je lahko več. Za anemijo so sicer bolj dovzetne noseče ženske in tiste, ki med menstruacijo izgubljajo veliko krvi. Ker ta pomemben mineral pridobivamo iz hrane, je jasno, da so na udaru tudi osebe, ki se prehranjujejo zelo enolično in ne uživajo hrane, bogate z železom.

Pri tem je potrebno izpostaviti, da železo v hrani najdemo v mesu in rastlinah, ni pa oboje povsem enako primerljivo. Poznamo hem in nehem železo. Hem železo najdemo v mesu, ki pa je nekoliko težje prebavljivo in ne vsebuje nekaterih vitaminov, ki jih zaužijemo skupaj z železom bogato rastlinsko hrano.

Kako ugotoviti pomanjkanje?

Da imamo premalo železa v krvi, lahko ugotovimo na različne načine, najbolj natančno pa seveda z ustreznim pregledom krvi pri svojem zdravniku. Ko v krvi primanjkuje železa, so lahko opozorilni znaki: omotica, slabost, bledica, utrujenost, mravljinčenje v udih, krhkost nohtov in redni glavoboli.

Seveda pa bo najbolje, če se v primeru omenjenih simptomov odpravite k zdravniku in izrazite svoje dvome glede tega. Če bo izvid krvi pokazal na anemijo, vam bo zdravnik predpisal ustrezno dieto ali zdravljenje. V primerih, ko telo ne skladišči dovolj železa, pa bo na vrsti morda tudi infuzija.

Kaj jesti za več železa?

Železo naše telo pridobiva iz hrane, ki jo zaužijemo preko dneva, zato je pomembno, da pri izbiri le-te nismo preveč izbirčni. Kaj hitro se namreč pripeti, da je ravno to razlog za anemijo. Železo v hrani najdemo v mesu in rastlinski hrani, pri čemer pa velja še enkrat spomniti, da se meso precej težje prebavlja.

Špinača za železo

Kuhana špinača je odičen vir železa, ki se enostavno absorbira.

Govedina bo sicer dober vir železa. V rastlinskem delu pa boste gledali bolj proti temno zeleni barvi. Se spomnite močnega Popaja in njegove špinače? Ta je odličen vir železa, a naj bo špinača kuhana, saj bo vaše telo v tem primeru železa pridobilo neprimerno več.

Uživajte tudi regrat, rdečo peso in stročnice. Od sadja pa vsekakor suho sadje, čeprav je potrebno biti v tem primeru pozoren na količino zaužitega sladkorja. Tudi okusne borovnice in brusnice bodo dodale svoj košček v mozaik izboljšane krvne slike.

Nadaljujte z branjem