Connect with us

Lepota in zdravje

Poti do samozavesti

Na moj prvi dan na FBI univerzi, sem se počutil vse prej kot Superheroj. V bistvu sem se počutil kot kup dreka še prve par mescev, ko sem komaj prišel skozi dan. Postavljen sem bil v nevarne in nerodne situacije, ki so me naučile, da se moram najprej zanesti nase, šele potem na druge.

Ko sem dal skozi težke treninge, zahtevne preizkušnje, mi je samozavest rasla. Sam sebi sem namreč dokazal, da zmorem, da lahko premagam vse. Primaren cilj FBI akademije je namreč ta, da se »študenti« počutijo samozavestne. Samozavest morajo vsi doseči še preden sta jim dodeljena značka in pištola.

Skozi mesce na akademiji, ko sem šel skozi vse preizkušnje, sem ugotovil, da me sam uspeh ne bo naredil samozavestnega, samozavetnega me bo naredila vera v to, da zmorem, da sem vreden, da sem prava oseba za svoje delo. Kot sem povedal prej, sem bil kar nekajkrat napolnjen z dvomom in strahom, da se bo vse porušilo, da se bodo moje sanje sesule v prah. Ko so nas učili streljanja s pištolo, sem se skoraj pokakal v hlače. Ampak moral sem se prisiliti, da sem šel iz svoje cone udobja in pritisnil na sprožilec.

Če boste vprašali najbolj uspešne poslovneže, zdravnike, in druge uspešne ljudi, če vam povem sam kot agent FBI, ki je v tej službi že 30 let, je edina beseda, ki je ti ljudje niso izrekli in se prepričali v to, »NE MOREM.«

Če si tudi vi želite stopiti iz cone udobja in slediti svojim sanjam, potem berite naprej. Predstavljam vam namreč sedem korakov, s katerimi boste dosegli zgoraj povedano:

Potisnite skozi samo-omejitve

Kot otroci smo prepričani, da lahko osvojimo svet, da smo najboljši in lahko premagamo vse. Nekje med otroštvom in odraslostjo pa se to izgubi, naše sanje in prepričanja se kar nekako zmanjšajo ali celo izničijo. Starši in učitelji delajo eno veliko napako – omejujejo nas v prepričanju, kaj zmoremo in česa ne zmoremo, kaj lahko postanemo in kaj ne moremo postati. Vse to izhaja iz tega, kakšno mišljenje imajo o naši inteligenci, osebnosti, itd,… To je zelo subjektivno mnenje in je večkrat napačno.

Kako to popraviti? Poiščite nekaj, pri čemer se počutite omejene, nekaj, za kar mislite, da tega ne zmorete. Pojdite početi ravno to. Delajte to, dokler vam ne uspe. Ko boste enkrat naredili nekaj, za kar ste bili prepričani, da ne zmorete, boste navdušeni sami nad sabo, to pa vam bo definitivno dvignilo samozavest.

Ne zamenjujte spomina z dejstvi

Naš spomin je mojster za napačno shranjevanje informacij.  Informacije shranimo tako, da imajo za nas čimveč smisla, da so nam čim bliže. Zato se različni ljudje različnih dogodkov spomnijo drugače. Selektiven spomin je tisto, kar nas varuje, da bi bili zasuti s preveč informacijami. Torej, možgani, naš spomin si ne shranijo vedno pravih informacij. Če imate pomanjkanje samozavesti, si bodo vaši spomini zapomnili dejstva, ki to potrujejo, tako pa se bo vaša nizka samozavest še poglabljala.

Kako to rešiti? Tako, da si poskusite v spomin vtisniti bolj objektivna dejstva o določeni situaciji, ali pa se o njej pogovorite z ljudmi, ki so iskreni in vam bodo povedali njihov, bolj objektivni vidik.

Lepota in zdravje

Kako ugotoviti, ali vam primanjkuje železa?

Pomanjkanje železa

Se že dlje časa počutite neprestano utrujeni, v ogledalu opazujete bledico na obrazu in doživljate obdobja hladnih rok in nog? Povsem mogoče je, da vaše telo trpi za pomanjkanjem železa. Anemija je bolezen, ki ima za posledico zmanjšan prenos kisika v krvi po telesu.

In čeprav kdo meni, da je nadomestiti manjkajoče železo povsem enostavno, pa se je obenem treba zavedati še nečesa. O tem, ali bo telo znalo in zmoglo skladiščiti železo, ne odločamo sami. Takšen dodatek bo šel mimo vseh kontrolnih točk in zapustil telo.

Zakaj pride do pomanjkanja železa?

Razlogov, zakaj je v telesu premalo železa, je lahko več. Za anemijo so sicer bolj dovzetne noseče ženske in tiste, ki med menstruacijo izgubljajo veliko krvi. Ker ta pomemben mineral pridobivamo iz hrane, je jasno, da so na udaru tudi osebe, ki se prehranjujejo zelo enolično in ne uživajo hrane, bogate z železom.

Pri tem je potrebno izpostaviti, da železo v hrani najdemo v mesu in rastlinah, ni pa oboje povsem enako primerljivo. Poznamo hem in nehem železo. Hem železo najdemo v mesu, ki pa je nekoliko težje prebavljivo in ne vsebuje nekaterih vitaminov, ki jih zaužijemo skupaj z železom bogato rastlinsko hrano.

Kako ugotoviti pomanjkanje?

Da imamo premalo železa v krvi, lahko ugotovimo na različne načine, najbolj natančno pa seveda z ustreznim pregledom krvi pri svojem zdravniku. Ko v krvi primanjkuje železa, so lahko opozorilni znaki: omotica, slabost, bledica, utrujenost, mravljinčenje v udih, krhkost nohtov in redni glavoboli.

Seveda pa bo najbolje, če se v primeru omenjenih simptomov odpravite k zdravniku in izrazite svoje dvome glede tega. Če bo izvid krvi pokazal na anemijo, vam bo zdravnik predpisal ustrezno dieto ali zdravljenje. V primerih, ko telo ne skladišči dovolj železa, pa bo na vrsti morda tudi infuzija.

Kaj jesti za več železa?

Železo naše telo pridobiva iz hrane, ki jo zaužijemo preko dneva, zato je pomembno, da pri izbiri le-te nismo preveč izbirčni. Kaj hitro se namreč pripeti, da je ravno to razlog za anemijo. Železo v hrani najdemo v mesu in rastlinski hrani, pri čemer pa velja še enkrat spomniti, da se meso precej težje prebavlja.

Špinača za železo

Kuhana špinača je odičen vir železa, ki se enostavno absorbira.

Govedina bo sicer dober vir železa. V rastlinskem delu pa boste gledali bolj proti temno zeleni barvi. Se spomnite močnega Popaja in njegove špinače? Ta je odličen vir železa, a naj bo špinača kuhana, saj bo vaše telo v tem primeru železa pridobilo neprimerno več.

Uživajte tudi regrat, rdečo peso in stročnice. Od sadja pa vsekakor suho sadje, čeprav je potrebno biti v tem primeru pozoren na količino zaužitega sladkorja. Tudi okusne borovnice in brusnice bodo dodale svoj košček v mozaik izboljšane krvne slike.

Nadaljujte z branjem