Zakaj nekateri zbolijo?

Zakaj nekateri zbolijo, drugi pa ne?

Zdravje

Vprašanje je namenjeno jesensko-zimskemu času, ko so na pohodu prehladna obolenja. Zdi se, da vsako leto zbolevajo isti ljudje, medtem ko nekateri drugi praktično nikoli. Zakaj je temu tako in kako postati odporen na gripo ali prehlad?

Žal v popolnosti temu ne moremo ubežati, lahko pa močno dvignemo svoje možnosti na področju odpornosti proti virusom, ki povzročajo prehladna obolenja. Verjetno vam je že jasno, da bomo govorili o imunskem sistemu, a bomo hkrati omenili še nekaj koristnih nasvetov.

Vzdrževanje kondicije imunskega sistema

Da bi bil naš imunski sistem v kar najboljšem stanju, moramo poskrbeti sami. Imunski sistem je namreč tako imenovani stražar, ki v našem telesu išče vsiljivce, jih prepozna in uniči. Če je seveda dovolj močan in je sposoben vsiljivca tudi prepoznati.

Opazili boste, da so na prehlade in gripe bolj imuni tisti nekoliko bolj aktivni ljudje. Torej osebe, ki se ukvarjajo s kakšnim športom, rekreacijo ali pa se drugače redno gibljejo. Prav vzdrževanje telesne kondicije pripomore tudi k boljšemu in močnejšemu imunskemu sistemu.

Super hrana

V medijih se zadnje čase velikokrat pojavi izraz »super hrana«, čeprav moramo reči, da gre za dokaj običajna živila, le vedeti je potrebno, kakšen učinek imajo na naše zdravje. Seveda v tem primeru beseda teče o vitaminih in mineralih, ki so ključnega pomena za vzdrževanje optimalnega imunskega sistema.

Velikokrat se omenjata predvsem vitamin C in mineral cink. Jasno pa je, da je za moč imunskega sistema zelo pomemben še en vitamin, in sicer D. Če vemo, v kateri hrani bomo dobili vse to, lahko rečemo, da poznamo pravo super hrano. Ne smemo pa pozabiti niti na vsa ostala hranila.

Razlika, ko zbolimo

Čeprav se morda kljub dobri telesni pripravljenosti in zdravemu prehranjevanju pripeti, da zbolimo, pa bo navadno ta bolezen precej bolj blaga in krajša, kot bi bila v primeru, če bi bila naša pripravljenost slabša in bi bil naš imunski sistem nekoliko bolj zapostavljen.

Nekatere prehlad dobesedno položi v posteljo za nekaj dni ali celo kak teden, pri čemer se pojavita tudi visoka povišana temperatura in glavobol. Spet drugi lahko zaradi istega obolenja utrpijo le izcedek iz nosu, blag glavobol za dan ali dva, morda pa niti tega ne.

Kje tiči razlog?

Razlog za to, zakaj nekateri zbolijo težje in drugi blažje, tiči v imunskem sistemu. Če je ta v vrhunski kondiciji, bo ob vstopu virusa v telo nemudoma reagiral in količino virusa močno zmanjšal. Seveda ne v popolnosti, a dovolj, da ta ne bo povzročal hujših zapletov.

Prav tako je količina virusnega materiala odločilna pri tem, kako kužni bomo za svojo okolico. Osebe s prekomerno telesno težo, ki v svojem življenju niso pretirano aktivne in imajo oslabljen imunski sistem, se morajo žal spopasti s precej večjo količino virusa. Prav to dejstvo tudi oslabi njihovo telo.

Pot virusa v telo

Virusi v telo pripotujejo od zunaj. Skozi nos, oči, grlo. Naloga imunskega sistema v telesu ima samo eno prioriteto. Ustaviti virus takoj, že na vstopni točki. Če je človek sicer zdrav in v dobri formi, se to večinoma odvije po tem scenariju. Jasno pa je, kaj se pripeti, če temu ni tako.

Virus vstopi v telo skozi eno izmed vstopnih točk, se prebije mimo imunskega sistema in se zasidra v pljučih. Alarmantna zadeva, ki lahko napreduje v precej bolj zapletene oblike bolezni, ki bi bila lahko v osnovi dokaj blaga. Prehlad je seveda eno, povsem nekaj drugega pa gripa ali morebiti celo pljučnica.

Živite zdravo, redno se gibajte in ne pozabite na vitamine, minerale in vodo. Še posebej v jesenskem in zimskem času.