Poti do samozavesti

Samouresničevanje

Na moj prvi dan na FBI univerzi, sem se počutil vse prej kot Superheroj. V bistvu sem se počutil kot kup dreka še prve par mescev, ko sem komaj prišel skozi dan. Postavljen sem bil v nevarne in nerodne situacije, ki so me naučile, da se moram najprej zanesti nase, šele potem na druge. Ko sem dal skozi težke treninge, zahtevne preizkušnje, mi je samozavest rasla. Sam sebi sem namreč dokazal, da zmorem, da lahko premagam vse. Primaren cilj FBI akademije je namreč ta, da se »študenti« počutijo samozavestne. Samozavest morajo vsi doseči še preden sta jim dodeljena značka in pištola.

Skozi mesce na akademiji, ko sem šel skozi vse preizkušnje, sem ugotovil, da me sam uspeh ne bo naredil samozavestnega, samozavetnega me bo naredila vera v to, da zmorem, da sem vreden, da sem prava oseba za svoje delo. Kot sem povedal prej, sem bil kar nekajkrat napolnjen z dvomom in strahom, da se bo vse porušilo, da se bodo moje sanje sesule v prah. Ko so nas učili streljanja s pištolo, sem se skoraj pokakal v hlače. Ampak moral sem se prisiliti, da sem šel iz svoje cone udobja in pritisnil na sprožilec.

Če boste vprašali najbolj uspešne poslovneže, zdravnike, in druge uspešne ljudi, če vam povem sam kot agent FBI, ki je v tej službi že 30 let, je edina beseda, ki je ti ljudje niso izrekli in se prepričali v to, »NE MOREM.«

Če si tudi vi želite stopiti iz cone udobja in slediti svojim sanjam, potem berite naprej. Predstavljam vam namreč sedem korakov, s katerimi boste dosegli zgoraj povedano:

  1. Potisnite skozi samo-omejitve

Kot otroci smo prepričani, da lahko osvojimo svet, da smo najboljši in lahko premagamo vse. Nekje med otroštvom in odraslostjo pa se to izgubi, naše sanje in prepričanja se kar nekako zmanjšajo ali celo izničijo. Starši in učitelji delajo eno veliko napako – omejujejo nas v prepričanju, kaj zmoremo in česa ne zmoremo, kaj lahko postanemo in kaj ne moremo postati. Vse to izhaja iz tega, kakšno mišljenje imajo o naši inteligenci, osebnosti, itd,… To je zelo subjektivno mnenje in je večkrat napačno.

Kako to popraviti? Poiščite nekaj, pri čemer se počutite omejene, nekaj, za kar mislite, da tega ne zmorete. Pojdite početi ravno to. Delajte to, dokler vam ne uspe. Ko boste enkrat naredili nekaj, za kar ste bili prepričani, da ne zmorete, boste navdušeni sami nad sabo, to pa vam bo definitivno dvignilo samozavest.

  1. Ne zamenjujte spomina z dejstvi

Naš spomin je mojster za napačno shranjevanje informacij.  Informacije shranimo tako, da imajo za nas čimveč smisla, da so nam čim bliže. Zato se različni ljudje različnih dogodkov spomnijo drugače. Selektiven spomin je tisto, kar nas varuje, da bi bili zasuti s preveč informacijami. Torej, možgani, naš spomin si ne shranijo vedno pravih informacij. Če imate pomanjkanje samozavesti, si bodo vaši spomini zapomnili dejstva, ki to potrujejo, tako pa se bo vaša nizka samozavest še poglabljala.

Kako to rešiti? Tako, da si poskusite v spomin vtisniti bolj objektivna dejstva o določeni situaciji, ali pa se o njej pogovorite z ljudmi, ki so iskreni in vam bodo povedali njihov, bolj objektivni vidik.