5 pogostih vzrokov impotence

Seks in razmerja

Kaj je impotenca?

V tem članku vam bomo povedali vse podrobnosti o impotenci.

Impotenca je stanje, ki vpliva na sposobnost posameznika, da doseže ali ohrani erekcijo ali sposobnost doseganja ejakulacije. To je oblika erektilne disfunkcije (ED).

Na impotenco lahko vpliva več dejavnikov. Ti vključujejo tako čustvene kot fizične motnje. Po pričevanju strokovnjakov je približno 50 odstotkov moških, starih od 40 do 70 let, v določenem trenutku doživelo erektilno disfunkcijo. Tveganje impotence se s starostjo povečuje.Ugotovljeno je bilo tudi, da je manj verjetno, da bodo moški z višjo izobrazbo izkusili impotenco, verjetno zato, ker imajo v povprečju bolj zdrav življenjski slog.

Impotenca ima pogosto negativen vpliv na spolno življenje in lahko povzroči dodaten stres, depresijo in nizko samozavest.

Razumevanje najpogostejših možnih vzrokov lahko pomaga osebi ugotoviti, zakaj doživlja to zanj težko stanje, ter ga posledično začne reševati.

 1. Endokrine bolezni

Endokrini sistem v telesu proizvaja hormone, ki uravnavajo presnovo, spolno funkcijo, reprodukcijo, razpoloženje in še veliko več.

Sladkorna bolezen je primer endokrinih bolezni, ki lahko povzročijo impotenco. Sladkorna bolezen vpliva na sposobnost telesa, da uporablja hormonski inzulin. Eden od neželenih učinkov, povezanih s kronično sladkorno boleznijo, je poškodba živcev. To vpliva na občutke za delovanje penisa. Drugi zapleti, povezani s sladkorno boleznijo, so zmanjšanje pretoka krvi in ​​ravni hormonov. Oba dejavnika lahko prispevata k impotenci.

 1. Nevrološke in živčne motnje

Več nevroloških stanj lahko poveča tveganje za impotenco. Nervoza in podobne živčne razmere vplivajo na sposobnost možganov, da komunicirajo s reproduktivnim sistemom. To lahko prepreči, da bi oseba dosegla erekcijo.

Nevrološke motnje, povezane z impotenco, vključujejo:

 • Alzheimerjeva bolezen
 • Parkinsonova bolezen
 • možganski ali spinalni tumorji
 • multipla skleroza
 • kap
 • epilepsija
 • ljudje, ki so imeli operacijo prostate, lahko prav tako doživijo poškodbe živcev, ki povzročajo impotenco.
 • študija je pokazala, da vozniki na dolge razdalje doživljajo impotenco, in sicer zato, ker lahko konstantni pritisk na zadnjico in genitalije vpliva na delovanje živcev.
 1. Jemanje zdravil

Jemanje določenih zdravil lahko vpliva na pretok krvi, kar lahko vodi do erektilne disfunkcije. Oseba ne sme nikoli prenehati jemati zdravil brez dovoljenja svojega zdravnika, tudi če je znano, da povzroča impotenco.

Primeri zdravil, za katera je znano, da povzročajo impotenco, so:

 • alfa in beta blokatorji
 • zdravila za kemoterapijo rakavih bolezni
 • zdravila za zdravljenje depresije osrednjega živčnega sistema
 • kodein (sestavina v različnih zdravilih)
 • stimulanti centralnega živčnega sistema (kokain in amfetamini)
 • diuretiki
 • selektivni inhibitorji prevzema serotonina ali SSRI
 • sintetični hormoni
 1. Srčne bolezni

Stanja, ki vplivajo na srce in njegovo sposobnost dobro črpati kri, lahko povzročijo impotenco. Brez dovolj pretoka krvi v penis, oseba ne more doseči erekcije. Ateroskleroza, stanje, ki povzroča zamašitev krvnih žil, lahko povzroči impotenco. Visok holesterol in visok krvni tlak (hipertenzija) sta prav tako povezana s tveganjem za impotenco.

 1. Dejavniki življenjskega sloga in čustvene motnje

Da bi dosegla erekcijo, mora oseba najprej doseči tako imenovano fazo razburjenja. Ta faza je čustveni odziv na draženje. Če ima oseba čustveno motnjo, to vpliva na njihovo zmožnost spolnega vzburjenja.

Depresija in tesnoba sta povezani s povečanim tveganjem za impotenco. Depresija je občutek žalosti, izguba upanja ali nemoči. Utrujenost, povezana z depresijo, lahko povzroči impotenco.

Anksioznost za ponovitev impotence je lahko še en vzrok za impotenco. Če oseba v preteklosti ni mogla doseči erekcije, se lahko boji, da v prihodnosti ne bo mogla doseči erekcije. Oseba lahko ugotovi, da z določenim partnerjem ne more doseči erekcije. Nekdo z ED ima lahko popolno erekcijo, ko masturbira ali med spanjem, vendar med spolnim odnosom ne more vzdrževati erekcije.

Prav tako ima vpiv na erekciji zloraba alkohola in alkoholizem lahko vplivata na sposobnost posameznika, da doseže ali ohrani erekcijo.